Amla – poklad tradície a nespočetných výhod.
Amla (Phyllanthus emblica), známa aj ako amalaki, je opadavý strom, ktorý pochádza z Indie a rastie po celej juhovýchodnej Ázii, vrátane Srí Lanky, Nepálu, Číny a Malajzie. Strom amla dorastá do výšky až osem metrov, najlepšie sa mu darí v tropickom a subtropickom podnebí. Jej malé, okrúhle plody sú zelenožltej farby, mierne rebrované a charakteristicky kyslastej chuti. Kvôli svojej výživovej hodnote sú mimoriadne cenené, najmä v indickej tradícii ajurvédy. Obsahujú prirodzene prítomné živiny, vrátane minerálov, ako sú vápnik, draslík a železo.
V ajurvéde sa amla nazýva aj amalaki. Amalaki predstavuje jednu z troch zložiek tradičnej ajurvédskej zmesi nazvanej Triphala, ktorá sa používa na čistenie tela. Triphala znamená "tri plody" a okrem amalaki ju tvoria aj haritaki (Terminalia chebula) a bibhitaki (Terminalia bellirica).
Amla má veľmi dlhú tradíciu používania. Často sa používa ako súčasť každodennej rutiny na podporu celkového zdravia. V ajurvéde sa dlho používa ako potravina, ktorá prispieva k vnútornej harmónii a rovnováhe tela. Nájdeme ju aj v kozmetických výrobkoch na starostlivosť o vlasy a pokožku.